1. Călătoria ta de vis în Camper – CUM SI UNDE

A călători cu un Camper nu este același lucru cu a călători. Mai întâi gândește-te cum ai vrea să arate  călătoria ta. Gândește-te: Cum ar trebui să arate călătoriile tale? Ce fel de călătorii te fac fericit?

De exemplu: O familie cu copii are cu siguranță alte planuri pentru un concediu într-un Camping la Lacul di Garda față de un cuplu care vrea să meargă în Maroc și vrea să doarmă direct pe nisip. Familia cu copii o să vrea un Camper mare, cu mult spațiu de depozitare și fără să aibe cerințe mari legate de autonomie și toaletă. Cei ce pleacă în Maroc vor vrea o mașină robustă, cu panouri solare, rezervor mare de apă, baterii mari …

Durata călătoriei și cât de des pleci –  Par a fi două întrebări fundamentale, nu?

Cât de des călătorești și cât timp durează o călătorie?

Cu cât călătoresti mai mult și mai des, cu atât poți justifica un preț ridicat pentru RV-ul ideal.

Pentru una – două ieșiri pe an, chiar și un Camper ieftin, folosit este un lux.

Cu cât călătoriile sunt mai lungi cu atât crește și necesitatea de confort.

Rutină zilnică și activitățile tale în călătorii

Important pentru selecția RV este, de asemenea, rutină zilnică obișnuită în călătorie.

Ce faci la destinație și pe drum?

Care este rutina zilnică?

Dorești să fii pe drum în fiecare zi și să îți schimbi spațiul de parcare? Sau dorești să rămâi staționar pentru o perioadă mai lungă de timp?

Faci sport și de ce echipament sportiv ai nevoie?

Îți place să stai în RV sau în afară?

Călătorești cu RV tot timpul sau îl lași pe undeva și faci și drumeții de mai multe zile?

Toate aceste preferințe pentru vacanță  vor afecta orientarea în alegerea RV-ului. Așa că lasă-ți gândurile să alerge sălbatice și gândeste-te intens la călătoriile planificate.

Destinații – Unde ai preferă să călătoresti , și când?

Este absolut evident că vremea și temperatura de afară determina necesitățile interioare ale Camperului.  Dacă ești un împătimit al călătoriilor de iarnă, camperul tău o să aibe alte necesități decât un camper de vara ( încălzire, spațiu mai mult) și mai ales o bună izolare termică. Totuși, chiar și vara,  trebuie ținut cont de vremea care poate să fie nefavorabilă și atunci apare necesitatea spațiului interior mai mare în Camper.

Când și unde călătorești?

Preferi nordul sau sudul?

Călătoresti iarna sau vara?

Ce țări  vizitezi?

Vreme și climă – La fel de important este vremea și alte condiții climatice.

Oraș sau natură?

Plajă sau munți?

Cât de cald este?

Ce se întâmplă când plouă?

Ai un sezon de camping sau doreșți să călătoresti pe tot parcursul anului?

Distanțele

Câți kilometri doreșți să faci în medie în anul respectiv? Cu cât dorești să conduci mai mult, cu atât devin mai importante subiecte precum consumul de combustibil, performanța motorului și comportamentul de conducere. Cei care călătoresc doar pe distanțe scurte, pe de altă parte, pot face compromisuri cu privire la aceste probleme.

Ce fel de drumuri preferi? Mergi mai mult pe autostrăzi și drumuri principale, pe toate tipurile de drumuri, pe drumuri neasfaltate?

Pe drumurile neasfaltate este ideal un campingcar care să fie 4×4, iar dacă vreți să mergeți pe toate drumurile excludeți variantele mai mari de 3,5t.

Camping sau Campare în natură?

Întrebarea “unde să” nu se referă numai la traseu și țară, ci și la locul în care doreșți să te parchezi. Cei care caută parcările în aer liber au necesități diferite față cei care preferă campingul.

În cazul în care dorințele tale sunt împărțite între cele 2 posibilități, trebuie să te gândești bine ce dotări vei dori pe Camper. Pentru campările în natură ai nevoie de autonomie, rezervă de apă, de electricitate. Cu un Camper dotat pentru astfel de ieșiri poți supraviețui foarte bine în camping, unde ai deja toate utilitățile, invers însă nu prea. De luat în calcul și asta.


 Prin urmare, dacă vreți să îți  găsești un Camper perfect sau aproape perfect, trebuie să treci printr-un proces de autocunoaștere, cu sinceritate, să îți definești criteriile și obiectivele și să faci liste cu ele.

Camperul perfect nu există. Respiră! Am luat-o pe rând! Am terminat etapa 1:

  1. Cum și unde vrei să folosești camperul?
  2. Cât de mare să fie? (în funcție de pasageri, bagaje, cerințe de spațiu, permis de conducere, sarcină utilă)
  3. Ce ar trebui să îți ofere? (confort și echipament)
  4. Pe care îl poți alege? ( tip și aspect)
  5. Cât vrei să dai pe el?