1. Urmează o nouă etapă a alegerilor compromisurilor:Confortul și dotările autorulotei – CE

Acum, fiecare e liber să viseze ce vrea, dar dotările și confortul depind mult de dimensiunea Caravanei. Într-un CamperVan de 5m este puțin utopic să visezi toaletă mare cu spațiu de dus și wc și chiuvetă, paturi de o persoană, dulapuri, spațiu de gătit și spațiu de luat masă.

Dacă îți place să călătorești iarnă, sau în zone cu vreme rece, e clar că vei aprecia un camper cu un living spațios și cunfortabil, și cu un webasto bine ales. Cu toate acestea, cam toată lumea ajunge să găsească compromisul personal ideal. Fie că mai tai un dulap și mărești bucătăria, fie că dormi pe o parte în paturi individuale, fie că micșorezi baia sau o scoți în exterior.. o soluție se găsește, iar bucuria de a pleca cu Camperul tău este de nedescris.

Pe lângă dotările interioare ai putea să îți bați capul și cu mici răsfățuri nice-to-have:

–           umbrar ( marchiza sau veranda)

–          climatizare

–          cuptor

–          podea dublă

Absolut necesar în orice călătorie ai merge este partea de Aer conditonat

Bucătăria din camper

Iar apare lista de întrebări clarificatoare: vrei și altceva decât o cafea și musli de dimineață? Dacă este destul, atunci bucătăria se reduce la un minim. Ceea ce nu am putea spune dacă îți propui să gătești de câteva ori pe zi în camper și ai vrea mai mult spațiu, eventual să poți să stai în picioare când gătești, poate ai vrea și un frigider mai mare și un aragaz mai mare.  Lucrurile se schimbă iarăși dacă îți dorești să îți iei micul dejun în timp ce parternerul este încă adormit și patul împiedică accesul la partea de bucătărie.

Baia camperului are numele de cod: Celula umedă .

Existența ei da o autonomie mai mare în afara campingului. Periatul dinților, spălatul pe mâini, un dus, o toaletă ecologică sporesc mult confortul.

Există așa zisă baie fixă – o încăpere separate de o ușa, necesită mai mult spațiu și exista spațiul pentru baie despărțit printr-o ușa glisantă sau o perdea. Acum se pune problema cât de mult ți le dorești și unde faci compromisul.

Toaleta este un standard al camperului, mărește foarte mult libertatea. Nu mai trebuie să planifici unde te vei trezi și cât de aproape este barul unde vei lua micul dejun ca pretext de folosire a toaletei, tot ceea ce trebuie să prevezi este unde poți deversa conținutul toaletei

 Patul din Camper

Slavă Domnului există atâtea variante:

-paturi duble, transversal în spatele camperului, fie fixe, fie ca un grup de scaune rabatabile;

– paturi individuale, în spate, puse longitudinal

– paturi supraetajate ( în spate) atenție: trebuie prevăzut un spațiu liber de cel puțîn 60cm deasupra patului

– paturi care stau pe tavan și coboară la comandă “mi-e somn”

– pat în alcov ( deasupra cabinei) pentru persoanele sprintene

– pat în pod

Te-ai obișnuit cu alegerile? Acum despre salteaua care îți asigura confortul somnului:

–          saltea cu arcuri? Saltea de burete? Cadru cu grilaj sau cadru Froli?

Partea tehnică a Camperului

Și aici trebuie să fim atenți ce alegem pentru că, cu cât vrem să fie mai tehnologizat, cu atât putem să avem mai multe erori, dificil de reparat în străinătate. Totuși instalația de aer condiționat nu trebuie să lipsească din mașină, dat fiind încălzirea globală.

Încălzirea camperului

Există o încălzire pe gaz care asigura atât o temperatura plăcută în camper cât și apă caldă. Există de asemenea și convertoare pe diesel, care se alimeteaza direct din rezervor și astfel poți folosi o sursă de gaz mai mică, pentru gătit. Încălzirea pe diesel este mai gălăgioasă și consumul este mai mare.

În clasa de lux poți alege între încălzire pe apă sau pe aer.

Frigiderul

Cât de mare ar trebui să fie?

Ce fel de tehnologie să aibă frigiderul pe care îl doreșți?

Frigiderele cu absortie pot funcționa atât pe gaz cât și pe electric, dar nu funcționează optim la temperaturi înalte.

Frigiderele cu compresor funcționează bine la temperaturi înalte dar au nevoie de electricitate, deci e musai să pui panou solar

Partea de electricitate a Camperului

Deobicei îți doreșți tot felul: de la încărcat telefoane/ laptop la lămpi, frigider, satelit și tv. În general există o a două baterie, cea de acumulare, mai există invertor și compresor și toate se leagă la această a două baterie.

Este bine să te decizi dacă vrei panouri solare înainte de a alege camperul. Pentru panourile solare ai nevoie de spațiu pe capotă. Spațiu care se diminuează cu trapele de acoperiș, ventilatoarele, portbagaj sus, dus etc…

Umbrarul camperului

Marchizele sunt fixate pe camper și dau protecția solară. Ele pot fi manuale sau automate, minunate oricum, însă grele. Dacă deja ești la limita cu greutatea atunci să iei în calcul o copertină simplă.

Printre alte dotări de confort necesare ar trebui să amintesc: suport pentru biciclete; plase de protecție împotriva țânțarilor; masă de camping și scaune;  lumini ambientale; instalație audio cu port USB.


 Prin urmare, dacă vreți să îți  găsești un Camper perfect sau aproape perfect, trebuie să treci printr-un proces de autocunoaștere, cu sinceritate, să îți definești criteriile și obiectivele și să faci liste cu ele.

Camperul perfect nu există. Respiră! Am luat-o pe rând! Am terminat etapa 3:

  1. Cum și unde vrei să folosești camperul?
  2. Cât de mare să fie? (în funcție de pasageri, bagaje, cerințe de spațiu, permis de conducere, sarcină utilă)
  3. Ce ar trebui să îți ofere? (confort și echipament)
  4. Pe care îl poți alege? ( tip și aspect)
  5. Cât vrei să dai pe el?

Incalzirea camperului

Patul din camper

Locul de luat masa din camper

Bucataria din camper