În perioada de pandemie, toti visam să evadam. A urmat o perioadă în care daca aveai un motiv puteai să fugi,iar atunc,i pe Valea Prahovei abia dacă adunai 10 masini pe oră. Apoi se dă liber la plecat fără motiv, ceea ce a dus la oarecare înrosire a lui Waze.
Ceea ce a dus la o mare oscilatie legata de traseu, sâmbăta trecută, când am îndraznit prima iesire din bârlog. Una peste alta am ales unde roșul nu predomina, și am decis să ajungem la Vulcanii Noroioși.
Am tot auzit de acesti vulcani, unici in România – și rari în Europa, de mulți ani, din scoală nu îmi aminteam de ei, astfel încât am cedat tentației cred ca în 2017 și am dat și noi o fugă pe acolo.
Unde? Județul Buzău, Berca, Pâclele Mari și Pâclele Mici. Nu vă dau indicații că găsiți sigur traseul pe Waze, Gps… face treaba mai bună decât indicațiile mele. Ca repere pe drum: vei vedea garduri diferite, banci lângă porțile oamenilor, minim o vacă, cel puțin într-un loc țuică de vânzare, câteva magazinuțe cu carnati de plescoi, cateva femei frumoase, cativa barbate muncitori, vei mai vedea copaci cu fructe, pasari cantand, ceva cuiburi cu berze. Si Verde, mult verde. Asta daca te duci vara. Iarna nu am fost. Inca.
Ce am găsit acolo? Hmmm…. Ceva surprinzator. Contra unui bilet de 4 lei am facut o călătorie tare confortabilă pe lună. Dovada o aveți în poze. V-aș putea vrăji cu cuvinte, însă nu pot să reflecte real bucuria de acolo. E un aer magic în zonă, și când îl respiri redevii brusc copil, cercetător al universului, ți se ascut cumva simțurile și te pomenești la pânda baloanelor de noroi, treci prin starea de mama Omida și cauți semne, forme și chipuri cunoscute în desenele cu noroi. Daca ai o dronă e musai să te duci fie primul la prima oră, fie la închidere. Oricum vei incerca să recunoști semnele descrise de cratere, de crevase și micile canioane. Chiar și fără dronă tot astea sunt orele cele mai indicate, după gusturile noastre. Puțină lume pe lună.
Unde am parcat? Depinde destul de mult de ora la care ajungi. La Pâclele Mari exista o parcare chiar vis a vis de intrarea în sit. Parcare cu plată. Parcă 3 lei. Și putin mai departe mai este una gratuită. La Pâclele Mici este o parcare cu plată. 3 lei. Când aceasta se umple, urmează drumul … Și dacă vii la ora nepotrivită, pe la prânz, ai toate sanșele să faci un luuuung drum pe jos până la camping.
La camping afli că mai ai de urcat un pic până la sit. Pare greu dar merită fiecare pas. Privelistea este minunata. Iar Pâclele Mici sunt, pentru noi, mai frumoase ca cele mari.
Vrei să rămâi peste noapte? Este locul ideal sa o faci! Ai toalete curate, duș cu apă caldă, spațiu la alegere. Cu cortul te costă 15 lei de persoanî. Data viitoare îți spun cât costă cu caravana sau rulota. Acum nu am fost atentă. Prea multe bucurii legate de starea de libertate, de focul imens de tabără cu care am fost răsfățați, de peisajul cu vegetație atât de verde… Bucuria de a ma juca cu drona după atâta pauză.
O cafea, o bere si chiar și o mâncarică găsești la ambele Pâcle. Asortată cu bucuria de a explora, de a vedea ceva diferit și de a face poze inedite…
Despre vulcanii noroioși nu simt nevoia de a-ți povesti.. am însă asul din manecă: poze la panourile oficiale și ți le pot împărtăși aici.
Uimitor mi se pare ca judetului Buzău este plin de surprize și abia aștept să continuam explorarile. Tura aceasta, de la Vulcanii noroioși, am păstrat tradiția vulcanică și, am mers la alti vulcani: la Sfânta Ana si la Tinovul Mohoș. Bun, bun… acum să mă țin de cuvânt și să arăt ce am văzut noi și de ce ne-au plăcut…