Azi dimineață, în scrolul zilnic pe Facebook, citesc o veste ce mă scoate din amorțeală.

Prima dată am pus piciorul în Paris prin 2006, câteva zile, clar turistice, în care am descoperit o mică parte din partea strict turistică a Parisului. În 2007, Mihai se mută  acolo, ceea ce ne dă prilejul de a-l parcuge în toate direcțiile. Într-un astfel de parcurs, ghidați de sfaturile prietenilor, am ajuns La Barbes, unde era un magazin minunat cu preturi mici: Tati. Alaturi de Sympa, Tati a devenit un reper în cumparaturile ieftine.

Un magazin mare, intrai pe diverse uși, urcai la etaj și parcurgeai încăperi, ca să te pomenești că ieși din magazin cu jumatate de stație  mai încolo. Lume pestrița, preturi chiar foarte mici. Rochii de mireasa cu 50 euro , tricouri cu 1-2 euro (garantat intrau la apa), cosmetice, decoratiuni interioare, la preturi modice.  Calitatea nu era chiar cea cunoscuta pur pariziana. Pentru clasa muncitoare insa era paradis.

Ei, bine, acest lant de magazine, infiintat in 1948, initial vindea țesături la metru, apoi haine la prețuri mici, in 2004 intră in proprietatea Eram si in 2017 începe să vândă din locații, acum în 2020, iulie, se închide definitiv.

Grevele vestelor galbene, apoi cele două de luni de grevă în transporturi, ca în final cele 3 luni de Covid 19 au pus pe butuci acest lanț de magazine.

Era un magazin din care nu puteai sa pleci cu mâna goală. De la ei mi-am luat cele 3 inele pe care le-am iubit de la prima vedere. Îmi amintesc câte ezitari am avut să îmi cumpăr ceva pentru mine, ceva valoros, ce emoții am avut când am ieșit din magazin cu 2 inele pe degete și bucuria pe care am trait-o când am regăsit in magazin pe cel de-al treilea ales și lăsat acolo că mi se părea ca dau prea mult pe mofturile mele…

Mi se pare straniu cum un magazin cu peste 70 de ani de existenta se stinge așa. Si mă întreb cum o să fie Parisul meu fără raita prin Tati.

Imi doresc sa revin la Paris de mai multi ani. Vreau să văd cum au terminat proiectul de la Les Halles. Azi am făcut o lungă plimbare virtuală prin Paris…  revin cu povesti