Ok… stați liniștiți. Nu trebuie să vă aruncați acum GPS-ul. Vedeți că waze știe de el. Tinovul Mohoș. Nu ați auzit de el?? Relax …nici eu, până nu am ajuns acolo. În 2009 ne-am întâlnit. Se pare că pe vremea la care învățăm eu în școală era o informație ocultă. Probabil doar pentru cunoscători și inițiați. Eu știam doar despre Lacul Sfânta Ana.

Care e legătură între Tinovul Mohoș și Lacul Sfânta Ana? Nu numai că împart aceeași arie geografică, dar mai mult …sunt frați. Chiar frați buni, deși nu seamănă absolut deloc unul cu celaltalt. Ei…am întâlnit și gemeni care nu semănau. Deci continuăm.

Tinovul Mohoș este un tărăm fermecat. Ca să îl  vizitezi trebuie să ai un ghid. Noi l-am avut pe domnul Csaba, un ghid minunat și ghiduș, căruia îi mulțumesc pentru câte ne-a spus. Înafara faptului că nu vei pricepe singur care e minunea și ce ar trebui să vezi acolo( Asta dacă nu ai fost olimpic la biologie sau măcar la geografie), îți trebuie un ghid ca să nu faci vreo prostie și să devii legendă locală căzut în turbă sau devorat de urs.

Ce înseamnă tinov? E un fel de mlaștina. E doar un fel. Pentru că de fapt nu seamănă decât la faptul că te poți cufunda în el. Mlaștina e o amestecătură de apă cu nămol care nămol crește prin colmatare, apa iese împinsă de nămol și în final se face teren. Tinovul este inversul mlaștinii. Aici se acoperă apa și începe creșterea spre fundul lacului, prin straturile de mușchi care se depun unele peste altele și care în timp formează un fel de sol. Plantele care ajung să crească în el rămân pitice, sunt prost hrănite, apa din tinov având prea puține minerale. Chiar fiind toxică cumva și foarte acidă ( e evident știind că putrezesc în ea toți mușchii și plantele)

Povestea noastră a început spre sfârșitul Glaciațiunii, acum 50000 de ani, când se trezește un Vulcan din zona Ciomatu Mare ( cel mai tânăr munte din masivul Harghitei) și face o erupție de neuitat ( ce păcat că nu am fost să o fi filmat), rezultă un crater mare cu o adâncime de 70 m și diametrul de 800m. Glaciațiunea se dă învinsă, pleacă, oricum era pe final,  gheața se topește și apa inundă craterul. Stă lacul asta din crater liniștit încă vreo 15000 de ani, sau poate și mai bine de atât, când visează vulcanul ceva și gata, furios, da să erupă.  Dar, na belea, în crater apă, așa că, Vulcan șmecher mai are un crater și erupe pe acolo. Acum al doilea crater fiind mai mic, nu s-a răcorit din prima, așa că a erupt el de vreo 4 ori. La fiecare erupție a sărit cenușă vulcanică care nu și-a găsit o altă locație mai bună decât lacul vecin. Ba, în plus, la un moment dat se mai rupe și o parte din  peretele care despărțea craterele și se prelinge în lacul mare și vechi, colmatându-l. Pe cenușa aia vulcanică a început să se depună mușchi, apoi plante și încet încet a început lacul să aibe un fel de capac.

Pe partea cealaltă noul crater a ras cu lacrimi de isprava sa și încet încet s-a umplut și el de apă. Mai o ploicică, mai o zăpadă dezghețată… apare lacul Sfânta Ana. De 4 ori mai mic decât Mohoșul.

Revenim la Mohoș. Pentru că e mai mare, e mai înțelegător și lasă să apară viață pe el- flora. Clima este specifică tundrei. Destul de frig adică..  media e de 6-7 grade. Deci ciuciu căldură, ciuciu dezvoltare. Unde nu e căldură, nu prea e nimic. Sufletească desigur. Solul sărac, duce la o vegetație săracă. Dar până și o plantă știe că dacă vrea să supraviețuiască trebuie să se adapteze, astfel încât aici ele rămân pitice, au rădăcini mici, se întind pe orizonatala în loc să o ia în sus.

Mușchiul de tundră e la el acasă. Frumoase și spectaculoase mi se par Bumbăcărițele – plante din era glaciară. Le-am regăsit cu bucurie și în Alpi. Afinul de tundră, merișorul. Spectaculoase sunt mici plante carnivore – roua cerului. Mai puteți afla acolo și ceaiul soacrei ..plantă puțin mai letală sau plante halucinogene. Intrebati ghidul despre ele. Nu va sfătuiesc să mergeți noaptea să le culegeți – sunt păzite de urs. Fascinanți erau pinii pitici.

Da! am folosit trecutul. În 2012 acolo a fost un oaspete nedorit și de necombătut. A venit un val de cariul lemnului de rășinoase ( un gândac de 1,5cm până la 2,7 cm) care a depus larve în toți pinii. Larvele intră sub scoarță și practic usucă copacul. Deși au pus tot felul de capcane pentru gândaci dezastrul s-a produs. În 2013-2014 a fost secetă care a agravat procesul. Acum aspectul este ușor ca de pe altă planetă. Un décor perfect pentru fotografia de divorț. O metaforă a vieții.

Când voi avea din nou aparat foto o să revin să fac niște detalii. Am o mulțime de idei. Acum, la câteva zile după plimbarea în Tinov, și mai ales după ce am comparat cu pozele din 2009, realizez cât de fragilă este natură,  iar noi trăim cu ideea veșniciei, trecem pe lângă lucruri cu ideea că le vom regăși la fel, amânăm să trăim, să vedem sau să simțim și nu realizăm că toate clipele sunt doar clipe. Trec și nu se mai întorc. Ca trebuie să ne bucurăm de ce avem acum. Să prețuim ce avem/trăim acum.

În timpul pandemiei, când eram toți încuiați în case, am realizat pe lângă câte am trecut în ideea că ele sunt mereu acolo, că pot să intru când vreau eu, că mă voi întoarce cândva, dar nu am luat în calcul că poate nu va mai există posibilitatea.

Deci, va sugerez să mergeți să vedeți Tinovul…cât mai există, și să mergeți să îl revedeți din când în când, pentru o înțelegere mai profundă a vieții. Mergeți și vedeți ghețarii, lacurile, cascadele …  nu va amânați bucuriile, nu așteptați momentul în care “o să am bani”, sau “o să se termine treburile de la muncă”, sau “o să mai crească copiii”… dacă vreți..puteți!

Acum să lăsăm melancolia ( de la pinii pitici mi se trage), revenim cu picioarele pe pământ și recapitulăm detaliile “pământești”:

Parcare în care pot să pui cortul la Sfânta Ana – 60 ron/24 ore : 5l apă de băut, acces la lemne de foc, toalete curate cu apă curentă nepotabilă, hârtie igienică, o chiuvetica pentru spălat pe mâini și săpun, 2 dușuri cu apă caldă. Nu au branșare la electricitate sau apă curentă.

Că să te cazezi te duci și anunți la recepție că vrei în camping, intri dincolo de barieră, dai tichetul dăruit de barieră și primești un altul mai frumos și mai mare, cu un urs pozat pe el, cu bon fiscal, alături de apă, sac de gunoi. apoi mergi și îți alegi locul în care vrei să  stai.  Noi alegem cât mai departe în camping pentru că de acolo se vede toată deschiderea văii. Mai lung drumul la toalete.

În cazul în care ai decis să vii cu tot neamul, prietenii și ce or mai fi …și vii cu autobuzul, aia e ….  în cazul fericit în care ai luat cu ține și suficiente corturi, vei plăti   aproximativ 340 – lei la parcarea în zona de 24h.

Dacă nu “locuiești” în parcarea îngrădită 24h  – tot în această zona parchezi mașina. Parcare este gândită din prima pentru 3 ore minim ( de obicei stai mai mult de 3 ore – acum depinde și de ține)  – 24 ron + 2 ron / 30 min prelungirile celor 3 ore. În tariful de parcare întră și vizita ghidată la Tinovul Mohos. Cele 3 ore sunt calculate pentru o tură de lac și o vizită în Tinov. Desigur e un minim. Pentru mine cele 2 activități pot dura mai mult de o zi…

Pentru autocare parcarea de 3 ore costă 120 ron și prelungirea cu 30 min încă 15 ron.

At St. Anna you can camp where you park  – price 60 ron/24 hours : 5l of drinking water, access to fire wood, clean toilets with running non-drinking water, toilet paper, a washbasin, with soap included, for washing your hands, 2 shower rooms with warm water. They have no connection to electricity or running water.

if you want to stay overnight you have to go and announce at the reception that you want to go to the campsite, you drive beyond the barrier, you leave the ticket to the receptionist and you get a more beautiful, bigger one that has a bear on it, along with a fiscal ticket and bottles,then you pick your place where you want to stay. We chose as far as possible in the campsite so that we could see the whole valley opening. But the walk from our car to the toilet was longer

If you decide  to come here with your extended family or a larger group of people and if you travel by bus, if you were wise enough to take enough tents that is, you will pay about 340 lei for the parking in the 24h area.

Even if you decide not to settle in the 24h parking lot, you still have to park your car there.

Parking fee for autos:  – 24 ron/3Hours  + 2 ron / 30 min after 3 hours extensions. The parking fee also includes a guided visit to the Mohos Tinovul. The 3 hours are calculated for a lake shift and a visit to Tinov. Of course it’s a minimum. For me the 2 activities can take more than a day…
For buses the three hour parking costs 120 ron and the extension by 30 min more 15 ron.

Parken/ wo ich das Zelt in St. Anna aufbauen – 60 ron/24 Stunden : 5 l Trinkwasser, Zugang zu Feuerholz, saubere Toiletten mit fließendem Wasser, Toilettenpapier, ein Waschbecken für Hände und Seife, 2 Duschräume mit warmem Wasser. Sie haben keine Verbindung zu Strom oder fließendem Wasser.

Rezeption/Gehen sie an der Barriere vorbei zur Rezeption..Iwenn sie – Bleiben möchten: gehen Sie über die Barriere, geben Sie das Ticket zur Barriere und Sie bekommen ein anderes, das schöner und größer ist, mit einem Bären darauf, mit einem Steuerticket, zusammen mit Wasser, gehen Sie und wählen Sie Ihren Platz, wo Sie bleiben wollen. Wir wählen so weit wie möglich auf dem Campingplatz, weil von dort die gesamte Talöffnung sichtbar ist. Der Weg zu den Toiletten ist länger. Wir konnen nicht alles haben. So ist das Leben!

Wenn Sie mit dem ganzen Land kommen, mit Freunden und was sonst noch… und mit dem Bus kommen, dann…. Wenn Sie gerne genug Zelte mit sich nehmen, werden Sie ca. 340 Lei für das Parken im 24h Bereich bezahlen.

Wenn Sie nicht “leben bleiben” auf dem Parkplatz 24h – Sie immer noch das Auto in diesem Bereich parken.

Das – Auto kostet – 24 ron + 2 ron / 30 min 3 Stunden Verlängerung. Die Parkgebühr beinhaltet auch den geführten Besuch des Tinovul Mohos. Die 3 Stunden werden für eine Seeschicht und einen Besuch in Tinov berechnet. Natürlich ist es ein Minimum. Für mich können die beiden Aktivitäten mehr als einen Tag dauern…
Für Busse kostet das 3-Stunden-Parken 120 Ron und die Verlängerung um 30 Minuten mehr 15 Ron.

Parking où je peux mettre la tente à St. Anna – 60 ron/24 heures : 5 l d’eau potable, accès au bois de feu, toilettes propres avec de l’eau courante non potable, papier hygiénique, un lavabo pour se laver les mains et du savon, 2 salles de douche avec de l’eau chaude. Ils n’ont pas de connexion à l’électricité ou à l’eau courante.

Pour rester vous allez annoncer à la réception que vous voulez aller au camping, vous allez au-delà de la barrière, vous donnez le billet pour la barrière et vous obtenez un autre qui est plus beau et plus grand, avec un ours sur elle, avec un billet fiscal, avec l’eau, vous allez et choisissez votre endroit où vous voulez rester. Nous choisissons aussi loin que possible dans le camping car de là toute l’ouverture de la vallée est visible. La route des toilettes est plus longue.On ne peu avoir toutes les facillites.

Si vous avez décidé de venir avec toute la nation, les amis et ce que vous pourriez être… et de venir en bus, c’est-à-dire… Si vous étiez heureux de prendre avec vous assez de tentes, vous paierez environ 340 ron pour le parking dans la zone 24h.

Si vous ne « restes vivre » pas dans le stationnement 24h – vous garez toujours la voiture dans cette zone. Le stationnement est considéré comme le premier pour 3 heures minimum (généralement rester plus de 3 heures – maintenant c’est à vous aussi) – 24 ron + 2 ron / 30 min 3 heures de prolongation. La taxe de stationnement comprend également la visite guidée du Mohos Tivoul. Les 3 heures sont calculées pour un changement de lac et une visite à Tinov. Bien sûr, c’est un minimum. Pour moi, les deux activités peuvent prendre plus d’une journée…
Pour les autobusses le stationnement de 3 heures coûte 120 ron et l’extension de 30 min plus 15 ron.

Parcheggio dove posso mettere la tenda a St. Anna – 60 ron/24 ore : 5l acqua potabile, accesso alla legna da ardere, servizi igienici puliti con acqua corrente non potabile, carta igienica, un lavabo per lavarsi le mani e sapone, 2 bagni con acqua calda. Non hanno alcun collegamento con l’elettricità o l’acqua corrente.

Per rimanere si va ad annunciare alla reception che si vuole andare al campeggio, si va oltre la barriera, si dà il biglietto per la barriera e si ottiene un altro che è più bello e più grande, con un orso su di esso, con un biglietto fiscale, Insieme all’acqua, vai a scegliere il tuo posto dove vuoi stare. Scegliamo il più lontano possibile nel campeggio perché da lì l’intera apertura della valle è visibile. La strada per i servizi igienici è più lunga.

Se hai deciso di venire con tutta la nazione, gli amici e che altro si può essere… e venire in autobus, che è…. Se siete stati felici di portare con voi abbastanza tende, si pagherà circa 340 lei per il parcheggio nella zona 24h.

Se non “campere” nel parcheggio 24h – è ancora parcheggiare l’auto in questa zona. Il parcheggio è pensato di prima per 3 ore minimo (di solito rimanere più di 3 ore – ora sta a voi troppo) – 24 ron + 2 ron / 30 min 3 ore estensioni. Il costo del parcheggio include anche la visita guidata al Tinvoul Mohos. Le 3 ore sono calcolate per un turno di lago e una visita a Tinov. Naturalmente è un minimo. Per me le 2 attività possono richiedere più di un giorno…
Per i pullman il parcheggio di 3 ore costa 120 ron e l’estensione di 30 min più 15 ron.

Ce puteți face aici?

1. Plimbarea la lacul Sfanta Ana

Parcarea este sus lângă camping. De aici se poate coborî pe picioare la lac, cam 10

minute, pe șosea și cât va ia pe scurtături, treaba voastră. În cazul în care nu te poți deplasa se poate coborî cu un autobuz sau microbuz la ore fixe, trebuie să  vorbiți cu cei de la recepție/informații

La lac puteți cumpăra apă, suc, cafea, or mai fi și altele….de neratat este Kürtőskalács – cozonacul secuiesc – 15 lei și îți iei o porție de fericire, curcubeu pe cerul gurii.

Tot aici poți închiria bărci să te plimbi pe lac

Urcatul înapoi la parcare este cel mai promițător ..scapi de cel puțîn 500kcal, iar dacă te aleargă un urs garantat scapi de 1000kcal.

2.Vizitare Tinovul Mohos.

Se face la ore fixe, doar cu ghid. Este o plimbare într-un univers unic, ca printr-un portal în altă lume. Cea a Turbei și a unui lac ascuns. Orele de vizitare sunt  de la 10:15  până la 18:15, din oră în oră. Accesul se face chiar de lângă liziera pădurii, sunt acolo niște panouri și un loc de șezut și așteptat până se strânge un grupuleț.

3. există o mulțime de trasee pe munte, dar din ce am văzut eu ( acum regret că nu am și fotografiat) sunt niște indicatoare de drumeții mai vechi, mai uzate, probabil că nu se mai încumetă prea multă lume să se plimbe așa …să dea nas în nas cu ursul.

4. poți merge la Balvanyos – stațiune balneo. Noi de multe ori ne “cazăm” la Sfânta Ana și mergem și ne plimbăm la băile de la Balvanyos. Sunt cu ape reci – nu va iluzionati prea tare. Sunt super sănătoase. Ca orice lucru bun în țara noastră sunt trecute sub tăcere. Vă spun eu despre ele. De fapt v-am mai spus.

Informație foarte sănătoasă și utilă: nu vă faceți selfie cu ursul. Nu va împrieteniți cu el momindu-l cu mâncare de asta de om. Există o vorbă: “ un urs hrănit este un urs mort”. Nu hrăniți nici peștii în lac. De ce? Pentru că îi condamnați la dependență.