Poznan (Posen – numele german al orasului) : oraș care îmi stăruie în memorie pentru culorile sale minunate, fațadele pictate și vesele, multitudinea de fântâni, dar mai ales pentru impactul pe care l-au avut oamenii pe care i-am observat.
Prima impresie a fost legată de blocurile burgheze în Jugendstil, nuanta germană a Art Nouveau-ului. O bucurie a ochilor, linii fluide, decorațiuni sub ferestele mari și luminoase, forme ce spărgeau tiparele vremurilor, balconașe cochete, deschise, protejate de balustrade dantelate, cu sau fără flori, cu basoreliefuri migăloase ce străjuiesc acoperișurile. Brusc, mă pomenesc visând camere înalte și usor înguste, cu candelabre sau lustre cu multe brațe, biblioteci pe pereți întregi, lampadare și veioze răsfățate pe mobila din lemn masiv. Văd parcă lumina ce se revarsă prin ferestre, simt liniștea și tihna caselor. Scurtul film astfel derulat alungă apăsarea caniculei.

Străzile devin înguste și cladirile cuminți, frumoase, cu fațadele într-un singur plan. Centrul vechi se deschide brusc, fermecându-ne pe loc. O clădire cu 3 rânduri de  arcade, fresce pe toată suprafața, ca o bijuterie fină, cu nuanțe pastelate. Ochii ne fug spre casele lipite una de alta, cu un rând de arcade la parter, formând un fel de galerie acoperită (îmi amintesc de traseele pietonale din orasele medievale din Italia, de trotuarele acoperite din Annecy și multe alte locuri).  Fațadele colorate viu îmi duc gândul spre Burano, dar totul este atât de particular aici. Observăm însă trăsurile cu cai, o femeie frumoasă mânând o trăsură, oameni eleganți contrastând cu mulțimea turiștilor ce nu știu cum să își mai scoată din puținele haine de pe ei. Copii și adolescenți desculți alergând prin evantaiul de apă format de furtunul pompierilor. Fântâni renscentiste pe toate laturile pieței.

Un grup de fete frumoase, cu fuste scurte și baticuri colorate, ne atrag atenția cu râsul lor. Au o roabă cu lucruri, baticuri și hăinuțe. Una dintre ele poartă văl de mireasa și cunună de flori, pe braț duce un coș. Oprește bărbații și le cere ceva. Îi vedem dând autografe pe ouă sau desenând. Apoi un bărbăt îi împletește părul. Un fel de petrecere a burlăcițelor. Tradiții necunoscute, dar care ne molipsesc cu o stare de bucurie.

Pe străzi vedem restaurante cochete, baruri și bistrouri. La un colț găsim statuia cu cele 2 capre, simbolul orasului. Culorile ne însoțesc până spre zona mai modernă a orașului. Căldura și ea este prezentă, copleșitoare. Într-un loc larg, o piațetă dăm de o fântână mare, care concentrează o parte dintre oamenii din zonă. Pielea’nsetată caută vaporii de apă sau se bucură pe de-a-ntregul în bazine.  Alături este binecunoscutul furtun-evantai-de-apă, asaltat de cei ce nu au încăput în fântână. Nonconformism și libertate, oameni în starea naturală: spontană și veselă.

Revenim pe alte străzi și iarași ajungem în Centrul Vechi, unde ochiul deja caută oamenii și bucuria.

Pe podul ce duce spre Ostrow Tumski bucuria izbucneste intr-un curcubeu. Catedrala e luminata de soarele ce și-a domolit arșița și acum adaugă culoare cărămizilor. Eleganță și simplitate. Linişte și tihnă. În spatele Catedralei un pod cu arcade de metal roșu. Pod pietruit.
Dintr-un taxi coboară două fete frumoase, Mjlena și Dajana cu fuste scurte, fără mâneci, pantofi eleganți cu tocuri. Susțin o a treia fată, Bojena,  la fel de elegantă, dar care este legată la ochi. O conduc zâmbind pe pod. Ne strecuram după ele, admirând și curcubeul. Dincolo de mijlocul podului se zărește o masă acoperită cu alb. Mojena, Ivana și Zofia așteaptă, în timp ce mai aranjează câte o cută a feței de masă. Un laptop revarsă muzică plăcută, pe masă sunt globuri roz de hortensii, salate de fructe și alte răsfățuri. Bojena e încordată. Se concentrează să pășească pe piatra cubică. Are încredere în prietenele ei. Nu are idee unde se află, tot ce știe este că merge pe piatră cubică, că e în aer liber și că mai sunt și alți oameni în jur. Surpriza pare pe măsura prieteniei dintre ele. Mereu mi s-a părut fascinantă prietenia dintre fete.
O altă masă acoperită cu alb și scaunele tot la fel, un cuplu reunit la o șampanie. Atât de diferiți cei doi, ea elegantă, el mai mult decât sport. Rețin slapii lui și sandalele ei cu ținte și tocuri înalte, dantela neagră a rochiței ei și pantalonii lui scurți.
Apusul înroșește cerul și adaugă un decor superb turlelor catedralei

Este un oraș în vestul Poloniei situat pe râul Warta. Râul Warta se împarte în două brațe și formează o insulă. Ostrow Tumski – Insula Catedralei. Aici este pusă piatra de temelie a crestinismului polonez și a orașului. A fost prima capitală a Poloniei în Evul mediu. Pe insulă a fost construită prima catedrală gotică –  Sfinții Petru și Pavel, în secolul al X-lea. Catedrală în care sunt îngropați primii regi ai Poloniei (Mieszko I ( 960-992) și Boleslaw I ( 992-1025).
Din 1792 până în 1918 , Poznan a fost posesie germană, de aceea se regăsesc și caracteristice arhitecturale germane, imobile în Jugendstil, ramura nemțească a Art Nouveau-ului.
Orașul este împărțit în 5 cartiere. Interesante pentru turiști sunt : Stare Miasto ( Orașul vechi), Nowe Miasto ( spre castelul Dzielnica Zamkowa), Srodka ( centrul hipster al Poznanului), Lacul Malta.
Orasul vechi (STARE MIASTO),Ca cele mai multe orașe poloneze a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost reconstruit identic. Se află înscris în patrimoniul mondial Unesco.
Vechea Primărie a orașului Poznan, o capodoperă renascentistă ce atrage privirile. Fațada are trei rânduri de arcade, deasupra lor este un atic unde sunt reprezentați regii dinastiei Jagellons. Dedesubtul orologiului, în fiecare zi la ora 12, se deschid ușițele și apar două capre din metal care își lovesc coarnele de 12 ori, după ce spectacolul este anuntat de o trompetă. Există și o statuie a caprelor din Poznan, în apropiere. (+ legenda)

Alături sunt casele cu arcade ale vânzătorilor de pește și ale negustorilor. Toată piața veche este înconjurată de case colorate, în stil renascentist, cu fresce pictate, surprizând la tot pasul.
Fiecare colț al pieței se bucură de prezența unei fântâni, tot renascentiste.
Se găsesc și o mulțime de mici muzee : de istorie, militar, muzeul național cu galeria de artă veche,  al instrumentelor muzicale, Genius loci Archaeological Reserve. Ele sunt deschise gratuit sâmbăta. Muzeul Armamentului este deschis gratuit vinerea. Există și un  muzeu al croasantelor cu degustare (8 zl intrarea).
Mai mult despre muzee

Insula catedralei este o insulă plină de liniște și câteva căsuțe pitorești. Catedrala are o capelă aurită ce merită văzută.  Prin podul Jordan (numit astfel dupa primul episcop din Poznan), insula se leagă de cartierul Srodka – cartierul hipster al Poznanului. Podul în sine atrage atenția doar prin arcuirea metalică roșie. Totuși, trecând podul observăm că este podul dragostei în Poznan. Este acoperit de lăcățele cu numele îndrăgostiților. Legenda din spatele podurilor iubirii este una recentă. In 1992 Federico Moccia publica cartea “Trei metri deasupra cerului”, care ne spune povestea a doi tineri îndrăgostiți italieni care își pecetluiesc iubirea agățând un lăcățel de podul Milvio în Roma și aruncând cheile în râul Tibru, aceasta legând cuplul pentru totdeauna. In Notele noastre de călătorie puteți descoperi și alte lucruri interesante despre acest pod.

Srodka este cartierul hipster aflat dincolo de podul Jordan. Aici veți găsi cele mai mai șic adrese de restaurante, baruri, buticuri ..locuri plăcute și fermecătoare. A fost o asezare ducală plină de puncte de interes. Numele de Srodka este dat în onoarea pieței de miercuri (Sroda înseamnă miercuri) și a fost un orășel autonom de la mijlocul secolului 12.
Mergând puțin mai departe dați de Lacul Malta, un lac gigantic artificial pe lângă care se pot face tot felul de activităti : de la piste de sănii și patinoar, la terme, un mic tren cu aburi, o gradină zoo și un bazin pe care se organizează concursuri de sporturi acvatice. Bineînțeles mici baruri și restaurante simpatice de unde se pot observa apusuri minunate.

Grădina zoo are două părți:  partea veche cu acces gratuit și partea noua ( în zilele săptămânii intrare adult = 15/ weekend 20 Zl ; parcarea mașinilor 3 Zl sau 4 Zl pe oră – există și bilete pentru familii)  Detalii.

Poznan are și o minunată  grădină botanică, cu o Casa a Palmierilor, un ansamblu de sere (printre cele mai mari din Europa) cu tot felul de specii tropicale și un mic acvariu. Intrarea 10 PLN. Mai multe informații aici 

Viața de noapte a Poznanului se regăsește și înafara centrului vechi, în zona Wartei, pe maluri. Există cinematograf în aer liber, concerte, « party boats-uri », și cel mai în tendinte bar Kontener Art, un bar din containere cu program cultural și concerte.

Pentru împătimiții de Parc Aventura, aici este un Cascader Park.
Totodata există un Restaurant Dark, în care este interzisă folosirea oricăror mijloace de iluminat, de la ecranul telefonului, la ceasurile fosforescente, restaurant în care se mănâncă în întuneric complet și în care simțurile sunt ascuțite : tactil , olfactiv și cel gustativ.  Comfort Food  3 feluri principale costă aproximativ 90PLN, în schimb atenție la vinuri care măresc foarte tare nota de plată. Părerile sunt împărțite, legat de această experiență. În general, nu se cunoaște ceea ce vei mânca și afli la final ce a fost (pot fi momițe, penis de taur, viermi). Unii se plâng de servire, altii sunt încântați de ceea ce trăiești acolo. În general, să nu vă așteptați la prețuri mici. Poate puțin mai mici ca la un restaurant cu stele Michelin. Cum este pentru voi, doar voi puteți decide …

Despre transport

Public Transport No Public Transport
Normal Discounted Normal Discounted
1 day 49 zł 35 zł 44 zł 30 zł
2 day 65 zł 49 zł 55 zł 40 zł
3 day 79zł 59 zł 65 zł 48 zł