Am aflat despre Malbork de pe net. Având eticheta de cel mai mare castel gotic, înscris în patrimoniul Unesco, am decis să trecem să îl vedem. Am ajuns cumva într-o luni, pe dupamasă. Lunea castelul nu este deschis vizitelor, se pot vedea doar zidurile și curtea interioara ( cu un bilet mult mai ieftin). Parcă nu mersesem cu convingerea că vreau să îl vizitez. Asta până în momentul în care am văzut cărămida roșie, zidurile și mărimea lui. Așa de puternică a fost senzația, încât am decis că merită să revenim a doua zi pentru o vizită completă. Am plecat spre marea Baltică în scurtă plimbare. Niciodată nu ne facem un plan. Acum văzusem pe harta o fâșie de pământ care mărginea un golf și care se întindea până în Rusia. Ni se păruse o idee foarte simpatică să dăm o fugă să vedem cum e acolo. Acolo era însă o zonă militară. Totuși am luat un prim contact cu marea nordului, o mare rece, cu vânturi puternice. Tot acolo am văzut prima dată coșurile în care stau oamenii la mare. Deși erau și destui ca noi. Cu pătură. Revin cu alte scurte impresii de la Sztutowo.
Am revenit seară la Malbork și am dormit lângă un lac superb. A două zi am mers foarte devreme într-o parcare aproape de castel, am prins un loc cu umbră multă, sub un copac, am plătit 5 ore de parcare, am lăsat pe Blacky pază și control și am îndrăznit să pătrundem în alt ev.
Nu vreau să vă povestesc castelul. Te plimbi în el, intri într-o stare și când ieși în curțile interioare te șochezi că vezi oameni din acest secol și nu pe cei din trecut. M-au fascinat muzeul Castelului, etapele de realizare a vitraliilor, expoziția de bijuterii de chihlimbar, încăperile sobre sau elegante, paturile care păreau așa de mici, ca pentru păpuși ( era o iluzie optică : camerele sunt foarte mari și înalte și atunci patul pare mic, mai ales când e mărginit de tăblii). Ceea ce ne-a fascinat pe amândoi a fost sistemul de încălzire prin pardoseală, în niște încăperi imense ( sala de bal, sala de mese). Coloanele subțiri care sprijină tavanul și apoi se ramnifică pe tavan, colorate discret (predomina culoarea verde, un pigment foarte scump si rar, obtinut din niște alge), dând o senzație de arbori, frescele păstrate, toate te poartă în alt timp. Grădini interioare, turiști extenuați, apoi iarăși încăperi, istorie. Catedrala nu este restaurată, este în continuare că după bombardament, o imagine care doare și te lasă să vezi ce a însemnat de fapt munca de reconstrucțiea restului complexului. Uneori mă întreb de ce au preferat să lase chiar catedrala nerestaurată, dacă nu este chiar un simbol al ciuruirii credinței. Vedem și bucatăria, spalatorul cu o faianta olandeză superbă, pivnița cu bunătați, wc-urile fac impresie buna, mai ales cand realizezi că sunt la înălțime chiar deasupra unei treceri. Poate alt simbol concret. Timpul zboară, bateriile de la aparatele foto se duc .. expiră biletul de parcare, dar bucuria de a vedea rămâne. Mergem să recuperăm pe Blacky, între timp pompierii iarăși montează o fântână contra caniculei. Intrăm puțin în orașul ce nu pare foarte mare, dar descoperim doar o stradă. Căldura ne învinge. Fugim spre Gdansk.
Castelul ( rezumat de pe wiki) : – de prin 1308 devine sediul Marelui Maestru și a cavalerilor teutoni ( mda… am incercat sa aflu cine sunt astia ca tot dau de ei peste tot)
– Se extinde treptat
– Este plasat pe răul Nogat, ceea ce duce la perceperea de taxe de la cei care străbăteau răul
– Teutonii devin membrii ai ligii hanseatice și multe întâlniri se țin în castel
– Dețin și un monopol asupra chihlimbarului
– E format din 3 castele de fapt :
- Castelul înalt – partea cea mai veche a castelului, înconjurată de un șanț cu apă, ziduri de apărare duble, capela Sfintei Ana și Biserica Maicii Domnului
- Castelul de mijloc : partea luxoasă, reședința marelui Maestru, arhivă, sala de mese, cancelaria,
- Castelul de jos : partea gospodărească , hambare, grajduri, ateliere
– În 1411 teutonii sunt învinși la Grunwald, se retrag la Malbork și stau sub asediu 2 luni, urmează ani de lupte
– În 1466, castelul și zona devin parte din Prusia Regală, regiune a Poloniei, castelul devenind reședința regală (castelul înalt e depozit de provizii și marea sala de mese e sala de bal)
– Între 1626 și 1629 și apoi între 1656 și 1660 este sub dominație suedeză
– În 1772 este încorporat în Prusia de vest și este folosit că azil pentru săraci sau barăci pt armata prusacă. Castelul se degradează
– În timpul lui Napoleon este folosit că arsenal și spital, începe și reconstruirea lui
– Prin 1930 găzduia tinerii hitleriști
– În 1945 este distrus, iar din 1962 începe resturarea sa
Mai multe date istorice aici
Aspecte practice
Parcarea: Există multe parcări cu plata în zona, deobicei sunt între ora 7 și 15, Aprox 1 Pln/ora sau mai scumpe. Cu cât sunt mai aproape de castel cu atât crește prețul.
Biletul de intrare în Castel între orele 9-19: 45 Pln ( include și audioghid)
Pentru vizite ghidate în engleză : ora 11.30, în germană : ora 11 ( ghidul individual este 250Pln)
2 Comments
Add comment Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Wow! Habar n-aveam de acest loc extraordinar. Fotografiile sunt absolut superbe 🌹❤
Chiar merita asa o plimbare in timp. Multumesc pentru apreciere. Polonia e frumoasă și decentă la prețuri