Orice oraș pe care îl vezi pentru prima dată seara sau la apus, îți intră cumva în suflet. Gdansk este un astfel de oraș. Deși, sunt sigură că și dacă l-aș fi văzut prima dată ziua, tot la fel de tare mă îndrăgosteam de el. Este un oraș-port, vechi de prin secolul X, dar, cam că toate orașele Poloneze, a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial și reconstuit 1 la 1. Fiecare stradă are farmecul ei, casele sunt înalte și înguste cum întâlnești în Olanda sau în Belgia.

Am ajuns seara când deja parcările erau la liber, am găsit un loc în apropierea centrului și am intrat în oraș că într-un loc de poveste. Cu fiecare pas eram iremediabil îndrăgostiți de el.

Există o arteră principala, Calea Regală ( Ulica Dluga) care leagă două Porți principale de intrare în Oraș ( Poarta verde și Poarta de aur ). Atmosfera de seară este una cu tumult turistic, tarabe cu tot felul de handmade-uri ( sau poate am prins noi un târg ceva), agitație de de oameni, doar puțin enervant, dar în definitiv, ești în centrul orașului și e normal să fie așa. Momentul în care reușești să faci abstracție de mișunatul haotic din jur și privești clădirile, cerul, lumina, se întâmplă acel declic magic. Intri în povestea locului, simți grandoarea, atenția la detalii și pe undeva vremelnicia celor care au comandat acele clădiri. Calea regală: fiecare fațada este diferită, ascunde legende, măriri și decăderi, afaceri prospere ale negustorilor, îți poți imagina povești întregi, intrigi și drame, fericiri și iluzii.

Pentru mine fericirea a început în momentul în care am trecut prin poarta verde și am găsit canalul Moltawei. Atmosfera a devenit alta, mai boemă, mai liberă. Mult tineret, mâncătorii la corturi pe un pod, ca un street-festival, o roată mare în care nu m-am dat, dar dată viitoare o să o fac, (Ambersky – 28 zl/18 zl pentru cei sub 1.40m – Program 11-22, vineri, sambata 11-24, duminicile 11-22) o macara din care se sarea legat în coardă. Intensă senzația. Unii țipă, unii se fac galbeni, unii nu zic nimic, dar toți, chiar toți când sunt eliberați sunt fericiți de parcă au intrat în borcanul cu fericire.  Pe latura opusă casele vechi ale canalului, un siloz mare cu o macara medievală  – Zuraw- cea mai veche din europa, trona în zona. Macaraua, din 1444, a suferit pe rand diverse restaurari. Pentru secolul ei, era o adevarata minune, putea sa ridice 4 tone pana la 11 metri asta datorita unor tambururi actionate de oameni ce alergau pe ele.

Am reluat plimbarea pe malul cu macaraua si restul clădirilor, atmosfera e diferită, restaurante elegante, persoane cu alt nivel social, etalare. Aceeași forfota.  Printr-o arcadă de gang văd o stradă fascinantă, locul de unde au pornit poveștile. Știu că frații Grimm sunt de lângă Frankfurt, dar cred că nu văzusem prea mult din Germania, când am gândit că sigur frații Grimm văzuseră acea imagine și de acolo au sărit toate poveștile. Ceea ce vedeam eu erau ferestre luminate, dispuse într-o armonie aparte, niște proporții precise, într-un unghi plăcut ochiului. Deși eram în plină vara, ferestrele, arcadă gangului boltind imaginea, liniștea aparte din acea stradă toate mă duceau cu gândul la crăciun, la un timp al însingurării față de stradă și a regăsirii în interiorul casei. Mă așteptăm să văd oamenii strânși la masă, cu bradul împodobit alături, copii ascultând povești.

Serile noastre nu pot fi prea lungi în astfel de locații. Nu că nu le-am dori noi, dar, nu prea știm unde vom putea face « camparea », mereu trebuie să căutăm câte un loc bun, dacă este în zona urbană nu putem să umflăm salteaua când este prea liniște, pentru că am trezi tot cartierul.

Însă, a două zi, la prima ora am revenit. Liniștea și lumina primei dimineți au și ele o poezie aparte. Tot canalul, vasele, casele văzute la lumina zilei, forfota este liniștită, toate restaurantele închise, liniște pe străzi, liniște în suflete, roată mare odihnindu-se, oameni puțini pe străzi, cu un cățel sau un ziar, o pâine sau o pungă cu croisante. Avem răgazul de a străbate singuri strada Mariaka, de a ne bucură de fiecare piatră ce mărginește cele câteva trepte care duc la intrarea în case. Îmi place mult atmosfera de dimineață, când oamenii deschid micile negoturi, dau cu mătura, aranjează marfă în față magazinului, schimbă vorbe cu alți vânzători, ori cu localnicii ce trec pe stradă, se salută, se simte căldura relațiilor dintre oameni, se simte acel ceva al locului, pe care îl dau oamenii. Îmi plac fețele încă adormite, îmi place aroma rutinei de dimineață, pe stradă cea mare pregătirile pentru nouă zi sunt mai avansate, turiștii matinali sorb déjà cafeaua la mese cu priveliște. Dimineața este perioada în care oamenii se observă unii pe ceilalți.

Dacă tot ați ajuns până în Gdansk este bine să știți că splendoarea orașului Gdansk este dată de cei o mie de ani de trecut turbulent, în care influientele poloneze și cele germane se intrepatrund, iar aportul suedez si mai ales cel olandez ( emigranti stabiliti in oras) este de necontestat, cladirile din Gdansk purtand stilul olandez.

Că este un oraș foarte vechi – știți deja, apare  menționat de prin anul 900. A fost fondat de Sfântul Adalbert, episcop de Praga, venit să creștineze Pomerania, a fost condus de prinți de Pomerania ( polonezi ) până când în 1308 devine parte a statului teutonic ( evident cu vărsare de sânge)  și este populat cu germani. Sub ei devine un centru comercial important, prin aderarea la  Liga Hanseatică ( o uniune comercială a orașelor maritime din Europa de nord), este cel mai important centru care aproviziona cu grâu și lemn toată regiunea nordică. Primește numele de Danzig. A fost cel mai mare port de la Marea Baltică, cifra de afaceri a Gdanskului a depășit cifra companiei britanice East India.

După ce cavalerii teutoni au fost învinși,  Danzigul redevine Gdansk și polonez. Datorită prosperității economice, se bucură și de independența politică. Renumit pentru toleranță sa religioasă atrage o mulțime de emigranți și comercianți.

Această epoca de aur durează până prin 1793, când orașul devine iarăși prusac, pentru vreo 100 de ani, cu excepția a 8 ani, în care este oraș liber. În această perioada de germanizare are loc un boom economic și industrial. După primul război mondial redevine oraș liber. În anii 30 influiența nazismului crește, în 1939 nava de lupta germană « Schleswig Holstein » a atacat Westerplatte, garnizoană poloneză din periferia Gdanskului, practic declarația celui de-al doilea război mondial.

În 1945 armata sovietică alungă naziștii, după 6 ani de ocupație germană. Prețul libertății este avarierea gravă a orașului. http://www.danzig-online.pl/1945e.html Populația germană pleacă și revine populația poloneză care în anii 50-60 reconstruiește orașul vechi.

997-1308: este parte a Poloniei
1308-1466: parte din teritoriul Ordinului Teutonic
1466-1772: parte din Polonia
1772-1805: parte din  Prussia
1807-1814: este oras liber
1815-1871: parte din  Prussia
1871-1918: German Reich
1918-1939: oras liber
1939-1945: German Reich
1945 Pana acum: parte din Polonia

În 1970 izbucnesc greve și proteste muncitorești, care sfârșesc înăbușite în sânge, cel puțin 80 de persoane au fost ucise. În 1976 și 1980 apare  Solidarnosc, prima organizație de opoziție legală din Republica Polulara Polonă, un prim pas pentru independența țării și căderea regimului comunist din Europa de Est.

În cazul în care nu vreți să va împrăștiați pe străzi și să ratați diferite obiective turistice și aveți nevoie de o lista clară și fermă a ceea ce puteți vedea/trăi prin Gdansk am să fac câteva sugestii:

Plimbare prin Orașul vechi :

Calea Regală (Dlugi Ulica și apoi piața mare Dlugi Targ) este o stradă între Poarta de aur și Poarta verde, are o lungime de 500m pe care însă poți petrece și o jumătate de zi, în cafenele și magazine. În timpul zilei și seara este o zonă foarte aglomerată, dacă vreți o să vedeți în toată splendoarea ei, fără perturbări sau ciocniri va recomand primele ore ale dimineții, când într-adevăr este un loc liniștit și plin de pace.

Primăria (Ratusz Glownego Miasta) – stil gotic și renascentist, o clădire de cărămidă roșie, care are un turn înalt de 82 m. Priveliștea din vârful turnului este cea mai frumoasă dintre toate.

Tot în primărie este deschis Muzeul de istorie al Gdanskului,  vara 10-18, duminica 11-18, lunea acces gratuit 10-13, preț 12/6 zl

Alături de Primărie nu aveți cum să ratați Fântâna lui Neptun în față Curții Artus – o statuie de bronz datând din secolul 17, este chiar cea originală, ea fiind dezasamblată înainte de cel de-al doilea război mondial și reasamblată după.

Curtea lui Arthur (Dwor Artusa) – era  în renovare când am fost noi acolo. Fostul loc de întâlnire a negustorilor și meșteșugarilor, prima Bursă de comerț.  Are un interior spectaculos, din este de remarcat o imensă sobă, din faianță ornamentală, de prin secolul 16. Are peste 10 m intaltime și are 520 de cahle pictate manual. Arată că un facebook arhaic. Deschis vara 10-18, duminica 11-18, lunea acces gratuit 10-13, preț 10/5 zl

Strada Mariaka cea mai emblematică și romantică stradă din orașul vechi, găzduiește mici magazine de bijuterii, ateliere de chihlimbar, mici cafenele și baruri, clădiri colorate. Se spune că la Drukarnia Cafe este o cafea foarte bună. Un pahar de vin se poate servi și la barul Literacka.

Biserica Sfânta Maria din Gdansk – construită între 1343 și 1502, conține un orologiu astronomic înalt de 14 m, cu figurine din secolul 15. Poate adăposti până la 25000 de oameni și are dimensiuni impresionante 105.5m lungime, ceea ce o face să fie a treia cea mai mare biserica a lumii. După cel de-al doilea război mondial, interiorul a fost vopsit în alb, iar frescele au fost acoperite. Va recomandăm să parcurgeți cele 408 de trepte ale turnului (77m) pentru că priveliștea va va răsplăti eforturile. Totuși, unii preferă imaginea din vârful turnului primăriei.

Casă torturii și Turnul prizonierilor – niciodată nu am priceput bolnăvicioasă atracție pentru așa ceva, dar se pare că au mare căutare chestiile astea. preț de intrare 12/6zl ( combinat cu biletul de intrare la Muzeul Ambrei) Lunea intarea liberă orele 10-13 ( vara)/ din noiembrie marțea este intrarea liberă.

Muzeul Ambrei. Deschis vara 10-18, duminica 11-18, lunea acces gratuit 10-13, preț 12/6 zl

Casă Uphagen – Muzeul Interioarelor Burghers ( pe asta vreau sa o vad data viitoare) Casă în stil rococo, din 1776, construită pentru un comerciant polonez. Reședința a fost locuită cândva de Jan Uphagen, mare amator de artă,care a mobilat-o în mod magnific. Prin testament, a cerut să nu se modifice interiorul casei sale. Ultima să dorința a fost respectată și imobilul închiriat de oraș a devenit Muzeul interioarelor burgheze. Deschis vara 10-18, duminica 11-18, lunea acces gratuit 10-13, preț 10/5 zl

 Casa de aur este o altă casă remarcabilă, contruită cândva pentru un primar. Pe cornișă are 4 statui. Arhitectul este același care a construit și poartă de aur. Acum în interior este institului de marina.

Muzeul de Științe din Gdańsk ( pe asta vreau sa il vad data viitoare)

Localizat în turnul catedralei Sf Caterina, muzeu conține o mulțime mecanisme de ceasuri începând cu secolul 15. Priveliștea din vârful turnului este de asemenea impresionantă. Casă de bilete se află după 66 de trepte, în total sunt 258. Experiență urcării în turn este una aparte, fiecare încăpere fiind luminată foarte modern și colorat. Deschis vara 10-18 Preț 10/5 zl

Muzeul Oficiului Poștal Polonez

Locul impresionant în care oamenii s-au aparat în 1939 de invazia nazistă.

Program 9-16, luni 10-13, sâmbătă 10-18, duminică 11-18. Preț 8/4 zl. Marțea intrarea liberă

 Pe malul apei veți da de Marea macara și de Muzeul Național Maritim

Program 10-18. are multe secții, la locații diferite și are tot felul de combinații de bilete

Mergând pe Dlugie Pobrzeze, pe stradă care lunecă pe lângă clădirile de cărămidă roșie, treceți pe lângă restaurante mici și cochete și magazine, continuând ajungeți la locul în care va puteți poză cu semnul Gdanskului.

Cartierul Oliwa 

Este cartierul cel mai vizitat în afară Centrului vechi. Catedrala, din secolul 13, are una dintre cele mai impozante orgi din europa cu mai mult de 8000 de tuburi. Parcul din jurul Catedralei este foarte frumos având o gadină frantuzeascaa și una englezească, este proiectat de faimosul arhitect Andre Le Notre

Palatul Opatow , în stil rococo este înconjurat de un parc plin de sculpturi. Un tur în interiorul palatului va poartă prin Palatul nou, construit în secolul 17,care conține departamentul de arte moderne a muzeului național și palatul vechi contruit în secolul 15.

Grădina Zoologică deschisă 9-19, preț 30/25 zl

Muzeul celui de-al doilea război mondial, deschis în martie 2017 va va da o viziune mai clară asupra celui de-al doilea război mondial. O vizită poate dura între 3-4 ore..biletele se pot lua și online  ceea ce va scuti timpul de stat la coadă. Prețul este 23 zl, iar audioghidul este 5 zl, o investiție care chiar își merită banii. Lunea este închis. 10-19, Marțea și duminică este cel mai aglomerat

Totusi, avand in vedere ca nici pe asta nu l-am vazut, nici nu era in proiect cand am fost noi, las tot pe cei care au fost sa povesteasca despre aceasta minunata experienta: “Imperator, preia transmisia!”

Westerplatte

Peninsula de unde nemții au lăsat primul atac asupra Gdanskului în 1 sept 1939. Garda nr 1  preț 5/3 zl

Centrul European Solidaritatea – avand in vedere ca noi nu am vazut deloc acest muzeu las pe altii mult mai talentati ca mine sa povesteasca despre el . “Imperator, ai legatura!!”

Muzeul Național din Gdansk – deschis gratuit vinerea

Cetatea Wisłoujście Program 10-18 (doar vara), Preț 15/7 zl

Câteva locații gastronomice încercate de prieteni de ai noștri (link pe nume) :

Restaurantul Szafarnia 10 , pe malul apei, oferă mâncare poloneză elegantă, cu produse locale.

Familia Bistro pentru mâncare lituaniană

Restaurantul Goldwasser – mâncare bună și priveliște minunată

Restaurantul Prolog este un restaurant Gourmet, în apropierea Muzeului WW2

Pierogarnia Mandu– iarăși un loc care merită încercat, cu galuste de toate tipurile

Ieșiți din zona centrului vechi și plimbați-va prin cartiere pentru o întregire a imaginii Gdanskului.

Un secret : poți face o mică afacere cu un  card SIM de la Orange. Pentru 5 zloți poți avea 100GB/luna. Pentru a lua un card Sim de la ei va este necesar un act de identitate. https://www.orange.pl/view/international-calls

Privacy Preference Center