Ploaie de vară. 10 minute. Pe munte. Nici un loc unde să te ascunzi. Nu ai umbrelă, nu ai nimic. În momentul în care realizezi că nu ai cum să o eviți, te lași spălat de ea. Și razi, și cânți și totul e o bucurie. Cu câteva minunte înainte vorbeam de încă o baie…aceasta a fost pe verticală. Vezi stropii mari de apă picurând de pe marginea pălăriei ca de pe streașină. Brusc simți miros de pietre încinse, de pământ prafos și de paie, calde, udate de ploaie și îți aminteșți de mirosul parfumurilor ambientale de la Nature et Decouverte când ridicai capacele de sticlă de pe lumânări și aroma încălzită ti se dăruia.soare arzător apoi. Se vede parcarea unde este mașina. Casele de lux de pe aici, cu viziunea direct in Rai. Încă o ploaie de vara cu picături și mai mari, aurii in soare. Șuvoaie de apă la vale. Ce poezie!!!

Despre Cadaqués în altă etapă. În cazul în care nu vă mai inspiră nici străduțele romantice, nici plajele din fiecare golfuleț, nici sesiunile de scuba diving sau cele de snorkeling, presupunând că nu ai o barcă, nu va mai inspiră nici pescuitul, nici restaurantele atât de variate, nici magazinele de artă, nici freamătul oamenilor… puteți pleca în cea mai frumoasă excursie care se poate face cu punctul de pornire din Cadaqués.

Vorbim despre o plimbare, nu foarte scurtă, nici de o zi întreagă…de fapt depinde de ceea ce vă doriți și de cât de pregătiți sunteți. Există un far, pe partea dreapta cum privești spre mare. Se numește Cala Nans.

Puteți sa va întrebați de ce este așa special acest far. Este singurul far din Catalonia care nu are și drum rutier până la el. Suntem într-o zona destul de periculoasă din punct de vedere maritim în perioada de vânt violent și rece, numit Tramontana, care suflă dinspre Alpi spre Mediterana. Și pentru că parcursul materialelor de construcție până la far, prin zona montană ar fi fost destul de costisitor, toate materialele au fost aduse tot pe calea apei. Apoi ridicate cam 26 de metri deasupra nivelului marii. Asta se întâmpla, în epoca reginei Isabela a II-a, care ceruse un plan de iluminare a porturilor și coastelor, prin 1847. Farul nostru, Calanans, a intrat în concret în 1864, și era fratele mai mic al farului de la Cap de Creus. Farul avea un paznic, care era destul de bine aranjat acolo. Există un mic hol de intrare din care puteai accesa 2 dormitoare pentru paznicii farului, un camera a inginerului și un depozit. Ceva mai târziu a căpătat și o bucătărie și baie, o grădina.

În 1926, farul a fost modernizat și a devenit far de ordinul al treilea, cu 2 lumini scurte și una lungă, secvență repetată la 15 secunde. În 1960, automatizările alungă paznicii din micul colț de răi, întreținerea periodică a facului revenind celor de la farul de la Cap de Creus.

În 1982, era cât pe ce să fie abandonat. Interesul și valoarea lui strategică erau în declin asemenea activității maritime și comerciale a portului Cadaqués, și fusese lăsat să se deterioreze puternic. Totuși locuitorii zonei s-au opus puternic distrugerii farului, el fiind restaurat.

Drumul în sine nu este lung, aproape 3 kilometri pe direcție, dar se parcurge încet. Nu, nu este deloc un drum dificil sau greu. Nici vorba. În schimb, nu îl poți parcuge repede pentru că priveliștile sunt tăietoare de respirație prin frumusețea peisajului.

Când am spus că este vorba despre o drumeție lungă sau scurtă, cum vreți voi, și cum sunteți pregătiți,mă refeream la cantitatea de apă de baut  pe care o aveți cu voi. Înainte de a ajunge la far există încă o tentație căreia nu îi veți rezista. Fie că ai luat, fie că nu ai luat costumul de baie cu ține, plaja Sa Cebolla te va atrage ca un magnet și te va primi cu sau fără costum de baie.

Din această excursie vei reține peisajul care îți taie rasuflarea, desenul orășelului întins pe țărm, în depărtare, nesfârșita revărsare de albastru, mirosul de aer maritim, baia in mare, libertatea si  bucuria nesfârșită….